Under de första åren av ditt barns liv händer det mycket. De lär sig allt från att ta sina första steg, börja prata, leka med andra, till att kunna skriva sitt namn. Även om alla barn utvecklas i sin egen takt, följer utvecklingen oftast samma mönster. Här får du en översikt över vad du kan förvänta dig under olika stadier av ditt barns utveckling, från födseln fram till femårsåldern.
Vad kan du som förälder förvänta dig?
Att se ditt barn le för första gången eller klä på sig själv är en speciell upplevelse. Varje nytt steg i utvecklingen är något att glädjas åt, och det är naturligt att du vill hålla koll på vad som kommer härnäst.
Även om varje barn utvecklas på sitt eget sätt – vissa börjar prata tidigt, medan andra kanske börjar gå och dansa innan de säger sina första ord – sker utvecklingen ofta i en viss ordning. Här har vi samlat några av de viktigaste utvecklingsstegen från spädbarnstiden till fem år, så att du kan få en uppfattning om vad som väntar.
Din bebis första år (0-1 år)
Det första året är en tid av stora förändringar för din bebis. Nya färdigheter dyker upp nästan dagligen, och i slutet av året kan det vara svårt att tro hur mycket ditt barn har lärt sig på så kort tid.
Utveckling under de första sex månaderna (0-6 månader)
Under de första sex månaderna kan ditt barn lära sig att:
- Ligga på magen och lyfta huvudet.
- Sitta, först med stöd och sedan utan.
- Greppa saker medvetet.
- Känna igen dig och förstå att du kommer när de behöver tröst eller när de ler.
Under den här tiden börjar ditt barn också utveckla sin förmåga att kommunicera. Det första medvetna leendet brukar komma runt fem till sex veckors ålder, och vid fyra till sex månader kan du höra ditt barn skratta för första gången. Ditt barn börjar också utforska olika ljud och jollra.
Utveckling under andra halvåret (6-12 månader)
Under det andra halvåret kan ditt barn bland annat:
- Sitta självständigt.
- Krypa (vissa barn hoppar över detta steg).
- Klättra upp på möbler.
- Hålla små saker med ett pincettgrepp.
- Förstå betydelsen av några ord.
- Säga några enkla ord.
- Börja få sina första tänder.
Vid den här tiden börjar ditt barn bli mer medvetet om omvärlden, vilket kan göra dem lite mer osäkra, särskilt runt åtta till nio månader. Eftersom ditt barn nu börjar krypa och utforska, är det ett bra tillfälle att barnsäkra hemmet.
Viktiga utvecklingssteg mellan 1 och 2 år
Under det andra året blir det tydligt att ditt barn inte längre är en bebis. Deras motoriska färdigheter förbättras snabbt, och de börjar utforska världen omkring sig. Samtidigt utvecklas språket, och ditt barn får en allt bättre förståelse för sin omgivning.
Mellan ett och två år kan ditt barn:
- Börja leka låtsaslekar, vilket hjälper dem att förstå sin omgivning.
- Ta sina första steg och snart börja gå och springa.
- Säga sina första ord, och mot slutet av året kanske de börjar sätta ihop tvåordsmeningar.
- Ta av sig enklare plagg som mössor och strumpor.
- Börja förstå samband mellan orsak och verkan.
Många barn börjar förskolan runt 1,5 till 2 års ålder, vilket sammanfaller med att de blir allt mer intresserade av att leka med andra barn. Förskolan kan snabbt främja både språkutveckling och samarbetsförmåga, även om det kan vara en stor omställning. Ditt barn kan behöva extra trygghet och närhet under denna period.
Ditt barn börjar också utveckla självständighet. De lär sig att säga "ja" och "nej" och börjar använda "nej" i olika situationer. Det kan vara en tid med mycket känslor, eftersom ditt barn vill göra saker som de ännu inte kan klara av själva. Genom att uppmuntra och stötta ditt barn, och hjälpa dem att uttrycka sina känslor, blir det lättare att hantera dessa utmaningar.
Utveckling mellan 2 och 3 år
Detta år handlar mycket om att ditt barn utvecklar sin självständighet. De börjar förstå att andra människor har egna tankar och viljor, vilket leder till det som ofta kallas "trotsåldern". Detta är dock en viktig del av deras utveckling, då det hjälper dem att hantera känslor och lära sig samarbeta med andra.
Mellan två och tre år kan ditt barn:
- Förstå och minnas konsekvenser av olika handlingar.
- Använda pronomen som jag, du, vi, och tala i längre meningar.
- Sparka boll, gå i trappor och hoppa på två ben.
- Bli bättre på att vänta på sin tur och förstå turordning.
Ditt barn utvecklar också sin förmåga att umgås och leka med andra, både barn och vuxna. Språkutvecklingen gör det lättare för dem att kommunicera sina önskemål. Samtidigt kan stora utvecklingssteg vara överväldigande, och ditt barn kan behöva extra närhet och trygghet under dessa perioder.
Utveckling mellan 3 och 4 år
När ditt barn fyller tre år börjar mycket gå smidigare. De kan förstå instruktioner, tänka mer logiskt, och förstå hur saker hänger ihop. Språket utvecklas, och du kan nu resonera med ditt barn på ett helt annat sätt än tidigare. Trots detta är det viktigt att komma ihåg att treåringar fortfarande är små barn som behöver mycket stöd.
Under det här året kan ditt barn:
- Förstå enkla begrepp om tid, som "i morgon".
- Rita figurer och "huvudfotingar".
- Leka rollekar med andra barn och ibland försöka hantera konflikter själva.
- Tala i längre meningar och berätta korta sagor.
- Klä av och på sig själv, särskilt enkla plagg.
- Äta självständigt med gaffel och sked, ibland även kniv.
- Gå baklänges, hoppa jämfota, och gå i trappor utan stöd.
- Känna igen sitt eget namn när det skrivs.
- Ha fått alla sina mjölktänder och kallas till tandläkaren för första gången.
Under denna tid funderar ditt barn mycket på världen. De ställer många "varför"-frågor och vill gärna dela sina tankar med dig. Genom att vara en lyhörd samtalspartner hjälper du ditt barn att lära sig nya ord och förstå mer om hur världen fungerar.
Utveckling mellan 4 och 5 år
Tiden från att ditt barn var en liten ettåring till nu har gått fort, och ditt barn har utvecklats enormt. Nu är de skickliga på att springa, hoppa och klättra, och leken med vänner är en viktig och rolig del av dagen. Deras tankar har också blivit mer komplexa, och de börjar reflektera över framtiden och ställa djupa frågor.
Mellan fyra och fem år kan ditt barn:
- Klättra, stå på ett ben, och göra kullerbyttor.
- Trä pärlor, klippa efter linjer och pyssla med större precision.
- Uttrycka tankar om framtiden och resonera kring olika alternativ.
- Räkna till tio.
- Börja skriva bokstäver, särskilt i sitt eget namn.
- Förstå vad det innebär att vara en bra kompis och agera därefter.
Varför-frågorna fortsätter, och ditt barn är upptaget med att utforska både världen och sig själv. Samtidigt är det vanligt att de blir rädda för mörkret, drömmer mardrömmar, och funderar över svåra ämnen som döden. Även om vänner blir allt viktigare, behöver ditt barn fortfarande tryggheten och lugnet som du kan erbjuda som förälder.
Barns utveckling är unik
Varje barn utvecklas i sin egen takt, och det kan skilja sig mycket även mellan syskon när de når olika utvecklingssteg. Ibland sker utvecklingen gradvis, och ibland går det snabbt. Så länge du är där för att stödja, uppmuntra och ha tålamod med ditt barn, kan ni tillsammans glädjas åt varje framsteg.